Sprzęt gastronomiczny w domu, co potrzebne a co zbędne.

Sprzęt gastronomiczny w domu, co potrzebne a co zbędne.

Ilość sprzętu gastronomicznego w wyspecjalizowanych sklepach i marketach jest ogromna. Ale jak wyposażyć swoją kuchnie w niezbędne urządzenia i narzędzia?

Wszystko zależy od tego ile czasu spędzamy w kuchni na przygotowaniu potraw. Podstawowe rzeczy to: kuchenka gazowana lub elektryczna 6-8 palników, kuchenki indukcyjne uważam za dobry gadżet ale nie polecam do codziennego stosowania i przygotowania na nich potraw.

Piekarnik – najlepiej elektryczny z konwekcyjnym obiegiem powietrza, rożnem i jeżeli jest taka możliwość systemem parowania.

W piekarniku możemy robić prawie wszystkie czynności, pieczenie, duszenie, opiekanie, zapiekanie. Dla szybkiego rozmrażania polecam prostego typu kuchenkę mikrofalową, wszystkie zaawansowane funkcje w takich kuchenkach tylko podnoszą cenę a i tak rzadko z nich korzystamy. Warto zainwestować w wielofunkcyjny robot kuchenny który pomoże nam w siekaniu, mieszaniu, ubijaniu, tarciu i jeszcze w dziesiątkach innych funkcji związanych z gotowaniem.

Dobry robot kuchenny może służyć jako sokowirówka i mikser. Dodatkowo polecam kupić blender(rozdrabniacz)szczególnie pomocny w rozdrabianiu na „gorąco” zup, sosów, kremów. Stosowanie robota kuchennego do gorących potraw często doprowadza do uszkodzenia  miski, a blenderem można rozdrabiać w dowolnym naczyniu czy garnku. Każdy robot jest przystosowany do mielenia mięsa, ale polecam zainwestować w ręczną albo elektryczny maszynkę do mięsa.

Jeżeli z drobiem robot sobie radzi dobrze to do wołowiny lub wieprzowiny zdecydowanie polecam specjalizowaną maszynkę do mięsa. Noże…mówi się, że po nożach można poznać dobrego kucharza . W każdym domu muszą być przynajmniej 4 podstawowe noże:

1.Uniwersalny nóż kuchenny albo tak zwany nóż szefa kuchnia.

2.Nóż do obierania warzyw i obierak.

3.Nóż do filetowania i krojenia delikatnych mies

4.Nóż do krojenia sera

Ceny noży wahają się od 3 do x000 PLN za szt wszystko zależy od sumy pieniędzy jaką chcecie Państwo przeznaczyć na zakup noży. Nie polecam kupowania gotowych kompletów, lepiej samemu skompletować zestaw z potrzebnych nam rodzajów. Do niezbędnych narzędzi zaliczam nożyce do krojenia kurczaka, kaczki, gęsi. Tylko doświadczony kucharz potrafi dobrze pokroić upieczonego kurczaka wyłącznie za pomocą noża. Resztę sprzętu trzeba dopasowywać indywidualnie. Najlepiej nie kupować wszystkiego jednocześnie, lepiej dokupywać stopniowo naprawdę niezbędny sprzęt albo narzędzia.

0 comments on “Sprzęt gastronomiczny w domu, co potrzebne a co zbędne.Add yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *