Kuchenki mikrofalowe od czasu wynalezienia sprzedawane są milionami sztuk. Każdy liczący się producent sprzętu AGD posiada w swojej ofercie kuchenki mikrofalowe. Od czasu ich debitu na rynku toczą się spory o walorach smakowych i odżywczych produktów przygotowanych za ich pomocą. Na początek wyjaśnię prosty sposób jak działa kuchenka mikrofalowa. Utworzone za pomocą elektrody pole elektromagnetyczne przyspiesza ruch molekuł wody w produktach. Czym prędkość ruchu większa tym wyższa temperatura. Badania przeprowadzone przez dziesiątki niezależnych badaczy nie dowiodły szkodliwości produktów przygotowanych w kuchenkach mikrofalowych.
Nie ma żadnych przesłanek myśleć, że na przykład kurczak z kuchenki mikrofalowej bardziej szkodzi zdrowiu niż z piekarnika.
Badania pokazują, że w kuchenkach mikrofalowych gotują i odgrzewają w większości ci ludzie, którzy są samotni oraz single. W parę minut można przygotować kolacje bez zmywania garnków,nagrzewania piekarnika albo smażenia na patelni. W dobrych restauracjach kuchenki mikrofalowe wykorzystywane są wyłącznie do rozmrażania ponieważ walory smakowe dań gotowanych takim sposobem nie satysfakcjonują smaku dobrych kucharzy-i słusznie. Ciężko określić dlaczego kuchenka mikrofalowa nigdy nie dorówna tradycyjnym sposobom przygotowania potraw. Odpowiedź moim zdaniem jest jedna, dania przygotowane w kuchence mikrofalowej szkodzą nie bardziej niż przygotowane w tradycyjny sposób, ale walory smakowe są o wiele niższe. Szybkość ma swoją cenę, ale wybór należy do was.
Wasz @Szef Kuchni
0 comments on “Czy gotowanie w kuchence mikrofalowej jest zdrowe?”Add yours →