Zgodnie z moimi badaniami kuchnia polska zajmuje w preferencjach gastronomicznych polaków pierwsze miejsce. Kuchnia polska wywodzi się z kuchni słowiańskiej.
Pierogi, kołduny, uszka przyszły do nas z Rosji i Ukrainy, Cepeliny z Łotwy. Wielu dań kuchni tureckiej na stałe zadomowiło się na naszych stolach. W Krakowie o dawna podawali szpinak, owoce morza, ryby co jawnie skazuje na wpływy kuchni włoskiej. Wydano wiele książek na ten temat. Obcokrajowcom najbardziej smakuje bigos, kotlet schabowy, żurek, pierogi. Wielu z nich uważa naszą kuchnię za ulubioną. Co lezę w podłożu sukcesu kuchni polskiej na europejskim obszarze?
Przede wszystkim to bardzo dobra jakość produktów. Rolnictwo w Polsce jeszcze nie jest na tyle zaawansowane technicznie jak rolnictwo w innych krajach światu co w końcowym efekcie skutkuje lepszymi walorami smakowymi produktów, a używanie malej ilości nawozów robi produkty ekologicznie czystymi.
Wielu rzeczy już nie ma możliwości wrócić. Starsze ludzi pomiatają smak rosołu z domowej kury, z własnoręcznie robionym makaronem, smak twarogu i śmietany, albo jajecznicy z jajek kur chodzących po podwórku. Coś takiego w sklepie już nie kupisz. Niektóre gospodarstwa ekologiczne produkują żywność zgodnie z starymi recepturami ale zazwyczaj wykorzystują ich dla potrzeb agroturystyki,albo sprzedają w wąskim gronie stałych klientów. Połączenie ekologicznego gospodarstwa i dobrej restauracji to marzenie każdego restauratora. Polska jedna z niewielu krajów Unii Europejskiej może zaproponować wszystkim odwiedzającym wspaniała kuchnie, smaczne i ekologiczne produkty. Promujmy kuchnie polska bo prawdziwy skarb narodowy i język jaki zrozumie każdy mieszkaniec kuli ziemskiej.
Wasz @Szef Kuchni
0 comments on “Kuchnia polska”Add yours →