Prawie w każdej książce kulinarnej znajdziemy porady. Zazwyczaj dotyczą one sposobu przygotowania, przechowania i obróbki produktów albo stosowania przypraw.
Moim zdaniem to jeden z najlepszych sposobów czerpania wiedzy kulinarnej. Każda sensowna porada to setki lat doświadczeń kucharzy, gospodyń domowych albo zwykłych pasjonatów gotowania.
Dobra książka z poradami kulinarnymi jest o wiele bardziej wartościowa niż zbiór przepisów kulinarnych. Przepis kulinarny można stworzyć w parę minut a dobra porada to rezultat sukcesów i błędów kolejnych pokoleń kucharzy. Kulinaria to zdecydowanie jedna z najstarszych dziedzin życia człowieka. Pierwszym kucharzem prawdopodobnie był myśliwy, który przypadkowo wrzucił kawałek mięsa do ognia. Tak się zaczęła era gotowania.
Współcześni kucharze stosują nowoczesne maszyny i sposoby przygotowania potraw, powstała kuchnia molekularna, która fascynuje coraz większe rzesze młodych kucharzy. Producenci pieców konwekcyjno-parowych do zastosowań profesjonalnych i domowych kuszą coraz nowszymi funkcjami, ale i tak szef kuchni to najważniejsza osoba w dobrej restauracji. Żadna maszyna nie zamieni jego doświadczenia i wiedzy przekazywana z pokolenia na pokolenie. Porady kulinarne, które dostają młodzi kucharze od mistrzów gotowania zawsze zostają w pamięci a umiejętność ich stosowania robi zwykłe gotowanie sztuką kulinarną.
Wasz @Szef Kuchni
0 comments on “Porady kulinarne”Add yours →